De nou, el Centre de Formació d’Inca acollirà una nova edició del curs “Iniciació professional al sector de la fusta i el moble”, emmarcat en el Programa Integral de Qualificació i Ocupació (PICE) de la Xarxa de Cambres de Comerç, i cofinançat pel Fons Social Europeu. La Cambra de Comerç de Mallorca, l’Ajuntament d’Inca i la Federació de la Fusta de les Illes Balears han signat aquest matí, per tercer any consecutiu, un acord de col·laboració per impulsar la formació de joves en el sector de la fusta.
A l’acte han estat presents el batle d’Inca Virgilio Moreno; Alice Weber, regidora de Formació i Ocupació; Antoni Mercant, tresorer de la Cambra de Comerç de Mallorca; Pedro Payeras, president de la Federació de Fusta de les Illes Balears, i s’han presentat les novetats d’aquesta formació. El curs començarà el 23 de febrer, i les inscripcions ja es troben obertes. El curs té una durada de 90 hores, amb una part troncal, impartida a la Cambra de Comerç, i una part específica, al Centre de Formació d’Inca. “La consolidada col·laboració entre les tres entitats ens ha permès dissenyar projectes orientats a potenciar al màxim les oportunitats laborals de l’alumnat al sector de la fusta. Iniciatives d’èxit com aquesta són una garantia de futur per a moltes persones joves”, ha explicat Weber.
El tresorer de la Cambra de Comerç de Mallorca Antoni Mercant, durant la signatura del Conveni de col·laboració, ha volgut destacar que “la col·laboració publicoprivada torna a ser essencial per oferir una oportunitat professional qualificada als joves. De nou, el programa PICE de la Xarxa de Cambres de Comerç es posa a disposició de les necessitats reals del mercat, en aquest cas per incrementar la mà d’obra qualificada en el sector de la fusta i, alhora, disminuir l’atur juvenil”.
Per la seva part, el president de Federació de la Fusta de les Illes Balears Pedro Payeras ha remarcat que “les empreses vinculades a la fusta balear requereixen personal qualificat i joves que vulguin desenvolupar la seva carrera professional tècnica al sector de la fusta, que pot oferir perfils molt atractius. Apostam per la modernització productiva-digital i per la sostenibilitat, que permet els joves treballar en aspectes més digitals o de forma més manual-artesana”.
El Centre de Formació d’Inca ha acreditat espais formatius per poder impartir un certificat de nivell 3 de fusta a les seves instal·lacions, la qual cosa farà possible que l’alumnat que cursi el certificat de professionalitat de nivell 2 pugui continuar formant-se amb un curs més avançat al Centre de Formació. Aquesta acreditació surt després que les empreses del sector hagin manifestat que per millorar la inserció laboral de l’alumnat participant en projectes de formació de l’especialitat de fusteria i moble és necessari adaptar els projectes de formació als sistemes productius actuals més digitalitzats.
Cal recordar que el Programa PICE està dirigit a joves menors de 29 anys, inscrits en el Sistema de Garantia Juvenil, que en aquests moments no estiguin ni treballant ni cursant estudis oficials. Els que hagin superat amb èxit el curs tendran l’oportunitat de seguir la seva formació en una empresa amb el programa de Formació Dual de l’Ajuntament d’Inca.
A Balears hi ha 700 empreses vinculades al sector fusta-mobles que donen ocupació directa a 2.500 treballadors. En la majoria dels casos són microempreses familiars, de segona o tercera generació amb un gran saber fer acumulat.