El Museu del Calçat i la Indústria d’Inca ha celebrat l’entrega de premis del concurs “Dóna vida a la nostra mascota”. Una iniciativa nascuda amb l’objectiu de cercar la implicació, la imaginació i la il·lusió dels nins i nines i joves escolars de Mallorca per tal de dotar de vida pròpia la mascota a través d’un nom propi i una breu història sobre alguna anècdota relacionada amb la seva vida a una fàbrica de calçat.

El concurs, obert a alumnes de 5è i 6è d’educació primària i de 1r i 2n d’educació secundària (ESO) de tots els centres educatius de Mallorca, ha comptat amb la participació de 117 infants de diferents centres educatius d’Inca i Binissalem. Els participants amb els seus relats han parlat sobre la tradició sabatera de la ciutat, els canvis produïts a la indústria del calçat, el municipi o el Museu, entre altres temes. Pel que fa als noms, s’han presentat propostes molt diverses relacionades amb la màquina que representa la mascota, la seva forma o composició amb paraules relacionades amb el calçat i Inca.

Finalment, la proposta guanyadora va ser la de Núria Lara Ramírez, alumna de 5è d’educació primària del Col·legi Beata Francinaina Cirer d’Inca, que va triar “Crispina” com a nom per a la mascota del Museu del Calçat i la Indústria. En aquest sentit, cal destacar que la guanyadora ha volgut fer un homenatge al patró dels sabaters amb aquest nom. Núria Lara Ramírez va presentar el següent relat per explicar millor l’origen de na “Crispina”:

Na “Crispi” va néixer dins una família de màquines sabateres; els seus pares, la Màquina de Cosir Soles i la Polidora, volgueren que ella també fes feina a la fàbrica. La seva vida transcorria entre patrons, tacons i pells. Li agradava el món dels humans, de com la gent es movia al ritme de la sirena d’aquella fàbrica, el renou dels carrers plens de persones, que amb una senalla plena de galletes d’oli o una panada anaven a fer feina. Escoltava amb atenció les converses entre en Tomeu, el patronista, i en Toni, el tallador, però eren les aventures de na Rosa, na Catalina i na Magdalena, les repuntadores, que juntament amb en Tòfol, l’encarregat de fer el “reparto”, les que més li agradava escoltar… els dissabtes de ball al Mercantil, les reunions a l’Espanyol o els diumenges de Fires. Però en un tancar i obrir d’ulls el món es capgirà, unes noves màquines anomenades Ordinadors reemplaçaren a totes aquelles màquines velles i rovellades. Na Crispineta, talment una gran superheroïna, les va poder rescatar, i avui llueixen com mai al Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca, on ella mateixa és l’encarregada d’explicar-nos a tots noltros la vida d’un temps esvaït.

La guanyadora, juntament amb les altres dues finalistes Laura Puigferrat Aloy i Maria Teresa Amengual Calvo, ha rebut un bon grapat de premis per a elles i les seves escoles, gràcies a la col·laboració de AFACA, CAMPER, EL CORTE INGLÉS, CAIXA COLONYA, ÓPTICAS FLORIDA, CAN BLANCOS, ZIVING, EUROCARNAVALES, LLANYFLEX, CLUB ESPORTIU CONSTÀNCIA, ALAIN AFLELOU, CAN JOAN BLANCOS, SUGGERÈNCIES i QUELY.

Compartir

ACTUALIDAD

Agenda

Otros

Newsletter Image