Els nous comptes municipals sumen 23,4 milions d’euros en despesa i preveuen un superàvit d’1,3 milions

La reforma del Teatre Principal serà la inversió emblemàtica dels pressuposts municipals per al present any que han estat presentats avui i que es duran demà a aprovació. Els nous comptes garanteixen el finançament de la totalitat de la reforma després de les aportacions del Govern i del Consell, i a l’espera que arribin els fons europeus per al 50% de la inversió.

Així ho ha indicat el batle, Rafel Torres, que ha explicat els nous números de la corporació acompanyat pel regidor d’Hisenda, Antonio Aguilar, i pel primer tinent de batle, Felip Jerez.

Els nous pressuposts sumen 23,4 milions d’euros en despeses i 24,7 en els ingressos, la qual cosa suposarà un superàvit de 1,3 milions. Aquest ve determinat pel fet que el consistori ha de complir el mateix sostre de despesa del passat any.

Les partides de personal i de serveis amb 8 milions i 8,8 milions són les que més recursos totalitzen de l’Ajuntament. Inicialment el pressupost inclou només 245.000 euros en inversions reals i preveu 550.000 euros de transferència a la Fundació Teatre Principal per començar les obres.

Pel que fa al pressupost d’ingressos, s’incrementen en un 1,33 %, destaca l’augment de 691.214 euros en les aportacions de l’Estat, cosa que suposa un increment de l’11,64 %. Els imposts directes són amb 11,8 milions la major part de finançament municipal.

En aquests pressuposts es recull la baixada del tipus de l’IBI, que passa de 0,52 a 0,50, que és el mínim legal. També es congelen tots els principals imposts i taxes de l’Ajuntament, exceptuant la d’incineració, que s’actualitza en funció dels costs del servei.

Així mateix cal destacar que la partida d’ajudes a entitats culturals, esportives, cíviques i socials s’eleva a 608.000 euros.

Per fer front a aquestes despeses durant el present any no es preveu recórrer a cap nou endeutament i afrontar les despeses amb els recursos propis municipals.

En relació amb els organismes autònoms, l’escoleta Toninaina tendrà un pressupost de 706.167 euros; la Residència Miquel Mir, d’1.273.738 milions; l’Escola de Música Antoni Torrandell, 353.322 euros; i l’Institut Municipal d’Esports, 893.920. En tots els casos es garanteix el seu equilibri pressupostari gràcies a les aportacions que fa l’Ajuntament per eixugar el seu dèficit.

Les quotes dels usuaris no cobreixen les despeses dels serveis. Per tant, tots els inquers, a través del consistori, aporten 495.000 euros per a la Toninaina, 931.000 per a la Residència Miquel Mir, 252.000 euros per a l’Escola de Música o 766.000 euros en el cas de l’IMAF.

Respecte a la situació d’endeutament municipal enguany s’eliminaran uns altres 2,4 milions d’euros i el deute quedarà en 13,5 milions en acabar l’any. Això suposa un 65 % dels recursos ordinaris i queda molt lluny del 110 % màxim fixat per la normativa estatal.

El regidor Aguilar ha explicat que amb les dades actuals l’Ajuntament té un romanent de tresoreria de 13,1 milions, després de tancar el passat any amb un superàvit de 4,7 milions.

Ara l’Ajuntament estudiarà en quines inversions pot utilitzar aquest superàvit després que l’Estat hagi liberalitzat el seu ús als consistoris per a determinats projectes i despeses.

També s’ha destacat que actualment s’està pagant els proveïdors en un termini aproximat de 36 dies.

Segons Aguilar són uns pressuposts que garanteixen els serveis bàsics de l’Ajuntament i la viabilitat dels organismes autònoms. En aquest darrer cas de l’escoleta, l’Escola de Música o la Residència s’ha fet un esforç per no traslladar a la ciutadania el seu cost de manteniment. L’Ajuntament ha assumit l’increment de l’IPC dels serveis i del costos, i ha incrementat així el dèficit.

El batle Torres ha recordat que “hem dedicat dos anys i mig a posar al dia els comptes municipals. Recordam que venim d’una situació complicada i que hem tret endavant l’economia de l’Ajuntament sense retallar serveis i no sense sacrificis”.

“La feina feta en aquest temps ha estat tan bona que avui dia estam al corrent de pagament, tenim tots els serveis i nòmines garantits, i podem mirar al futur amb una bona perspectiva”, ha dit Torres.

Torres ha recalcat que “hem complit fins al moment tots els plans d’ajustament, hem reduït el deute municipal de forma molt important i tenim un ajuntament sanejat com mai”.

El batle ha insistit que els nous pressuposts garanteixen econòmicament la inversió emblemàtica de la present legislatura.

En aquests comptes hi haurà 550.000 euros per al Teatre, als quals s’han de sumar uns altres 350.000 euros procedents del romanent de tresoreria del passat any.

D’altra banda, ha anunciat que l’Ajuntament avançarà la totalitat del pressupost de les obres del Teatre fins que s’adjudiquin definitivament els Fons FEDER.

“Tenim confirmat que hi haurà la subvenció per al Teatre, però que s’ha retardat la modificació que ha de dur a terme el Govern de la partida de les ajudes que arribarà en total a 5 milions d’euros. No volem perdre ni un minut i adjudicar les obres”, ha afirmat Torres.

El batle ha assenyalat que “en 10 dies els tècnics tendran fets els informes de les propostes, i després només s’hauran d’obrir les pliques econòmiques. Calculam poder adjudicar a final de març”.

Compartir

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Newsletter Image