A les Illes trobam cinc espècies diferents de serps, dues de les quals es consideren ja autòctones degut a l’antiguitat de la seva introducció (la serp de garriga –Macroprotodon mauritanicus– i la serp d’aigua –Natrix maura). Les altres tres són més recents, són la serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis), la serp verda (Malpolon monspessulanus, només trobada a Mallorca) i la serp blanca (Zamenis scalaris, considera autòctona a Menorca).
Aquests rèptils són espècies que cerquen el contacte amb les persones per aconseguir menjar, per tant és fàcil veure-les prop de les cases, a diferència de la serp de garriga pròpia de l’illa. No ataquen ni són perilloses, però, si les acorralam mostraran, un comportament agressiu a mode de defensa. Poden arribar a gran mides, fins a 185 cm la serp de ferradura, i fins a 200 cm la serp verda.
La seva època d’activitat va des del mes de març fins al mes de novembre aproximadament, quan les temperatures són encara càlides. Ara estan en el ple de la seva activitat, atès que és temps de reproducció. Per tant, és fàcil que ara en trobem, ja que estan ja molt esteses, especialment la de ferradura.
Què feim si en veim una o més?
Podeu cridar al COFIB (971 144 107 / 607 554 055) per sol·licitar una gàbia-trampa, que duu un ratolinet d’esquer. Ells us explicaran les condicions i com fer-ho per mantenir el ratolí que hi ha a dins. També podeu enviar un WhatsApp al 647 364 542 indicant on l’heu vist i adjuntant una imatge per poder-la identificar, o fer el mateix a l’adreça de correu biobal.uib@fueib.org.