El Museu del Calçat d’Inca comença una nova etapa en el 2018 amb importants projectes encaminats a millorar i dignificar la institució i el patrimoni que alberga. Això es desprèn de la presentació que han realitzat el batle Virgilio Moreno, la regidora responsable del Museu del Calçat i de la Pell Antònia Sabater i la directora de la institució Aina Ferrero. “Després de 8 anys des de l’obertura del Museu, a la fi es publicarà un catàleg de la col·lecció de la maquinària industrial patrocinat pel Consell de Mallorca, i s’introduirà al sistema de gestió museística MuseumPlus, en què serà un dels museus pioners a Mallorca”, ha afirmat Sabater. Aquesta feina es completarà amb un audiovisual en el qual diversos sabaters i sabateres explicaran el funcionament de les peces de la col·lecció del Museu per tal que en futur es conegui com es fabricaven les sabates antigament.

El projecte principal del 2018 és la reestructuració i la renovació museogràfica de la sala d’exposicions de la col·lecció permanent del Museu, dotant-la d’un nou discurs expositiu i nous recursos de mediació (senyalització, cartel·les, panells, material per a nins, il·lustracions, etc.) per fer comprensibles les peces exposades i garantir així una experiència satisfactòria als futurs visitants, tot dignificant el patrimoni de què disposa. Per aconseguir més recursos materials i desenvolupar un projecte més atractiu, s’obrirà una convocatòria de patrocinis. La nova sala permanent s’inaugurarà el setembre de 2018.

“Un dels objectius bàsics del Museu és implicar la comunitat i que aquesta participi en la manera com ha de ser exposat el seu patrimoni, part essencial de la seva identitat i la seva història. Per tal motiu, es durà terme un estudi de públic rigorós, les conclusions del qual s’aplicaran a la nova exposició permanent”, ha explicat Ferrero. Dins aquesta mateixa línia participativa, es vol reconèixer els antics sabaters i sabateres, i altres persones relacionades amb el món de la sabata, i es realitzarà un memorial fotogràfic d’homenatge que quedarà exposat de manera permanent al Museu. Per aconseguir fotografies de persones vinculades al món de la sabata, ja s’ha iniciat una crida popular per tal que tothom que en tengui les faci arribar al Museu. També s’ha de destacar una recent incorporació a la col·lecció del Museu, unes sabates del segle XIX donades per Miquel Riutort. Precisament, aquesta és la peça del mes de febrer; una nova iniciativa d’aquest any per realçar la col·lecció del Museu. Així, s’exhibeixen al hall del centre per acostar-les a tots els visitants.

Pel que fa a la programació, es tenen previstes diverses activitats i tallers, així com concursos per atreure nous usuaris. La iniciativa “Selfies al Museu”, de cara al maig d’enguany, n’és un exemple. Gràcies a la col·laboració amb la Regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament d’Inca, es desenvoluparà un certamen d’il·lustradors que s’hauran d’inspirar en les màquines de la col·lecció permanent del Museu, i trobar el guanyador, que serà qui rebrà l’encàrrec de fer les il·lustracions que serviran per explicar el funcionament de les peces de la sala permanent. Una selecció dels millors projectes participants formarà part de l’exposició “La bellesa a l’objecte industrial”, que s’inaugurarà al setembre. De cara a l’abril l’exposició “La sabata en el món del Kitsch” quedarà inaugurada i visibilitzarà una part dels fons del Museu.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image