Lā€™Ajuntament dā€™Inca ha descobert avui matĆ­ la placa del nou carrer Guillem Cifre de Colonya, ubicat just davant Esment Inca, entre el carrer del General RodrĆ­guez Casademunt i el carrer de Joan dā€™Ć€ustria. Lā€™acte ha comptat amb la participaciĆ³ del batle dā€™Inca Virgilio Moreno, el regidor dā€™Urbanisme Andreu Caballero, el president de Caixa Colonya Josep Antoni Cifre, el director Biel BauzĆ”, la presidenta dā€™Amadip Esment Montse Fuster, conjuntament amb altres autoritats, regidors i representants de la instituciĆ³ de Caixa Colonya.

Dā€™acord amb el Reglament de protocol, honors, distincions i premis de lā€™Ajuntament dā€™Inca, el Ple de la capital del Raiguer va decidir dedicar un carrer a la memĆ²ria de Guillem Cifre de Colonya el passat 2008, coincidint amb el centenari de la seva mort. Enguany es va aprovar que el carrer que havia de rebre aquest nom seria el nou vial que sā€™havia obert amb la construcciĆ³ del centre dā€™inserciĆ³ sociolaboral Esment Inca.

Ā«Amb aquest petit gest volem posar en valor la figura de Guillem Cifre de Colonya i la seva memĆ²ria, destacant els seus valors democrĆ tics, de justĆ­cia social i de progrĆ©sĀ», destaca Moreno.

Guillem Cifre de Colonya Ć©s un dels personatges mĆ©s destacats de la Mallorca de la RestauraciĆ³. Lā€™any 1879 fundĆ , juntament amb una sĆØrie de colĀ·laboradors, una de les primeres escoles que seguien els postulats de la InstituciĆ³ Lliure dā€™Ensenyament, que havia creat Giner de los RĆ­os i de qui el mateix Cifre havia estat professor auxiliar i accionista, a travĆ©s del qual es posaren les bases de lā€™ensenyament independent de lā€™Estat i de lā€™EsglĆ©sia.

DesprĆ©s, lā€™any 1880 va crear una caixa dā€™estalvis associada a la instituciĆ³ per tal de fomentar lā€™estalvi entre lā€™alumnat i contrarestar la forta usura de lā€™ĆØpoca. TambĆ© establĆ­ classes nocturnes per a adults per donar una soluciĆ³ a lā€™analfabetisme i creĆ  una societat dā€™assegurances mutuals, per als problemes de la malaltia, la invalidesa i la vellesa. Pel que fa a la seva activitat polĆ­tica, fou un referent del republicanisme de lā€™ĆØpoca i un ferm opositor del domini caciquista.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image