L’Ajuntament d’Inca ha descobert avui matí la placa del nou carrer Guillem Cifre de Colonya, ubicat just davant Esment Inca, entre el carrer del General Rodríguez Casademunt i el carrer de Joan d’Àustria. L’acte ha comptat amb la participació del batle d’Inca Virgilio Moreno, el regidor d’Urbanisme Andreu Caballero, el president de Caixa Colonya Josep Antoni Cifre, el director Biel Bauzá, la presidenta d’Amadip Esment Montse Fuster, conjuntament amb altres autoritats, regidors i representants de la institució de Caixa Colonya.

D’acord amb el Reglament de protocol, honors, distincions i premis de l’Ajuntament d’Inca, el Ple de la capital del Raiguer va decidir dedicar un carrer a la memòria de Guillem Cifre de Colonya el passat 2008, coincidint amb el centenari de la seva mort. Enguany es va aprovar que el carrer que havia de rebre aquest nom seria el nou vial que s’havia obert amb la construcció del centre d’inserció sociolaboral Esment Inca.

«Amb aquest petit gest volem posar en valor la figura de Guillem Cifre de Colonya i la seva memòria, destacant els seus valors democràtics, de justícia social i de progrés», destaca Moreno.

Guillem Cifre de Colonya és un dels personatges més destacats de la Mallorca de la Restauració. L’any 1879 fundà, juntament amb una sèrie de col·laboradors, una de les primeres escoles que seguien els postulats de la Institució Lliure d’Ensenyament, que havia creat Giner de los Ríos i de qui el mateix Cifre havia estat professor auxiliar i accionista, a través del qual es posaren les bases de l’ensenyament independent de l’Estat i de l’Església.

Després, l’any 1880 va crear una caixa d’estalvis associada a la institució per tal de fomentar l’estalvi entre l’alumnat i contrarestar la forta usura de l’època. També establí classes nocturnes per a adults per donar una solució a l’analfabetisme i creà una societat d’assegurances mutuals, per als problemes de la malaltia, la invalidesa i la vellesa. Pel que fa a la seva activitat política, fou un referent del republicanisme de l’època i un ferm opositor del domini caciquista.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image