La reforma del Teatre Principal és més a prop que mai. La fase prèvia de les obres de reforma s’ha posat en marxa amb l’enderrocament de les cases annexes.

Aquesta és una tasca imprescindible per poder utilitzar en un futur el Teatre Principal, ja que així estava marcat per poder complir amb l’actual normativa d’emergències.

El pressupost de contracte de les tasques d’esbucament ascendeix a 48.550 euros més IVA. Les obres varen començar la passada setmana amb el tancat de les cases, la neteja i l’esbucament dels interiors. Posteriorment passarà a actuar l’excavadora per deixar el solar absolutament net. Això, ja d’entrada, oferirà una nova imatge de l’edifici.

S’ha de recalcar que el projecte definitiu que s’executarà preveu crear una plaça oberta en aquest espai amb una rampa per accedir a la zona escènica i la nova entrada principal del Teatre.

Els dos immobles afectats per l’esbucament tenien una superfície construïda de 428 i 315 metres quadrats respectivament, per als quals es varen abonar uns 600.000 euros. D’aquests doblers 500.000 varen ser aportats pel Ministeri de Cultura a la passada legislatura.

Una vegada finalitzades les obres d’esbucament, la zona quedarà tancada a l’espera que comencin les obres de rehabilitació del Teatre. L’Ajuntament pretén que les obres puguin començar a principi de 2014. Ara s’està a l’espera que surti la convocatòria d’ajudes europees, que finançarà les obres al 50 %, i que el Govern i el Consell signin també el seu compromís d’aportació econòmica.

Reformar íntegrament el Teatre Principal costarà 4,8 milions d’euros; aquest és el pressupost. Es preveu que en 18 mesos estiguin enllestides, si bé es faria un esforç per retallar el termini d’execució.

El projecte definitiu manté l’accés principal per la cantonada dels carrers del Teatre i Martí Metge, a on es crea una plaça nova i hi ha els actuals immobles que es demoliran el proper mes de juliol.

Aquesta zona proporcionarà un accés més ample, eliminarà els problemes de mobilitat i esponjarà el teixit urbà, a més de permetre l’accés de vehicles pesats al magatzem. Així també es permet la sectorització de l’edifici i es pot tancar la sala principal de la resta de l’edifici els dies en què no hi hagi funció.

L’obra preveu respectar l’estructura i el caràcter del vestíbul existent a la planta baixa i a l’entresòl amb les seves balconades. Es crea un nucli de comunicacions d’escales a la façana del carrer de Martí Metge que simplifica l’accés a totes les plantes.

Es respecten les línies arquitectòniques de l’antic edifici. D’aquesta manera es milloren les condicions acústiques i visuals, i es crea una nova distribució de butaques amb un aforament total de 554 espectadors.

A les llotges laterals se suprimeix la paret posterior que els individualitzava i es crea un passadís interior.

D’altra banda, els tècnics preveuen restaurar tots els elements característics, com voltes, baranes, cornises, introduint elements per dotar de confort la sala, com aire condicionat, il·luminació o so.

En relació amb l’escenari, inicialment es tenia previst engrandir-lo, fet que suposava haver d’enderrocar-lo tot incloent la boca per avançar-lo cap a la sala. Ara es deixarà com està, amb la seva actual superfície útil de 146 metres quadrats.

Al tercer pis es durà a terme una sala polivalent de 23 metres de llargària per 5,30 d’ample. Està pensada com a sala de conferències i exposicions.

A part de la platea frontal del primer pis, s’hi ubicaran les sales de control d’àudio i vídeo, i cinema. El bar estarà situat també al primer pis, ben relacionat amb la resta d’espais, així com dos despatxos per a oficines.

Els camerinos es reparteixen a diferents plantes: dos de col·lectius a la primera planta i dos de col·lectius a la segona. També es preveuen uns camerinos de canvi ràpid a nivell d’escenari.

Compartir

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.