El Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca acollirà aquesta setmana el I Congrés Euroregional de Museografia Industrial (CEMUSI). Amb la museïtzació del Patrimoni Industrial a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània per temàtica, inclou un ampli i divers programa des del dijous 5 al diumenge 8 d’octubre.

“Estam impressionats i enormement satisfets perquè hem aconseguit un nombre d’inscripcions molt més alt del que esperàvem per ser una primera edició, hem arribat al màxim d’aforament disponible, així com amb un nombre de comunicacions molt important procedent d’investigadors de Catalunya, Andorra, França, Viena i, per suposat, Balears”, ha destacat el regidor de Museus Andreu Caballero.

Referent a la programació, destaquen ponències convidades i actuacions musicals i de dansa creades amb motiu d’aquest congrés, i inspirades en la indústria, com serà el concert de Jansky dia 5 d’octubre, el dia de la inauguració, amb la peça especial que inclou els sons enregistrats a la fàbrica Lottusse 1877 fa unes setmanes. L’actuació de la companyia de dansa Fiblada del dissabte 7 d’octubre també estarà inspirada en la museografia industrial.

Pel que fa a les ponències convidades destacables, cal recalcar la conferència inaugural, a càrrec del Sr. Javier Puertas, que duu per títol “Los museos como herramienta para la promoción y difusión de la cultura industrial en un mundo cambiante: la Red Europea ERIH”. També destaca la ponència “Museos y museología social. Metodologías para una biopoética en los museos”, del Sr. Óscar Navajas Corral, ja que presenta una línia d’investigació sobre la sociomuseologia, molt pròxima al que s’ha duit a terme en la transformació del Museu del Calçat en els darrers anys. A més, és rellevant la conferència de clausura, de la Sra. Aina R. Serrano Espases, coordinadora de Patrimoni Industrial del Consell de Mallorca.

Per altra part, “un altre fet a destacar és que és l’únic congrés que existeix de museografia industrial i aborda un buit en aquesta temàtica que era necessari d’omplir, i del qual estam orgullosos d’haver estat els impulsors”, ha remarcat, per la seva banda Aina Ferrero, directora del Museu del Calçat i de la Indústria.

Finalment, el batle d’Inca Virgilio Moreno ha declarat que “són molts els petits detalls que fan tan especial aquest I Congrés Euroregional de Museografia Industrial, que no hauria estat possible fer a la nostra ciutat sense la implicació de tot l’equip del Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca, i de tots els organitzadors”. Alguns d’ells són: Viva Hotels, la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), l’Institut Ramon Muntaner o la Generalitat de Catalunya.

Es pot consultar tota la programació al següent enllaç: https://cemusi.uib.es/programa-definitiu/.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image