El Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, han presentat avui el Congrés Euroregional de Museografia Industrial (CEMUSI). L’acte ha estat presidit pel batle d’Inca Virgilio Moreno, el regidor de Museus Andreu Caballero, la directora del Museu del Calçat i de la Indústria Aina Ferrero i Lourdes Melis, en representació de la UIB.

El Congrés, que tendrà lloc els dies 5, 6, 7 i 8 d’octubre al Museu de la capital del Raiguer, durà per temàtica la museïtzació delpatrimoni industrial a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. “És un orgull que Inca aculli una cita tan important per a la museografia a escala europea, i en concret per a la industrial; la nostra ha estat una ciutat històricament dedicada a la indústria i el nostre Museu, per consegüent, un gran aparador d’això”, declara el batle Virgilio Moreno.

Per la seva banda, el regidor de Museus Andreu Caballero ha explicat que “amb aquest congrés el Museu d’Inca continua assolint fites i reptes. Aquesta bona notícia se suma al rècord de visitants aconseguit enguany, amb més de 5.000 durant el primer semestre de 2023, quelcom que representa un increment de gairebé 400 respecte al mateix període de l’any passat”.

Cal recordar que el Museu del Calçat i de la Indústria va ser premiat com el millor museu europeu de l’any d’essència comunitària, European Museum of the Year Award Silletto Prize 2022, i va ser seleccionat com un dels millors projectes del 2022 en gestió del patrimoni en els premis The Best in Heritage. “Aquesta fita s’afegeix a totes les ja aconseguides pel Museu d’Inca, fruit d’una feina diària, intensa i constant per situar-se com a referent no només a les Illes i a escala nacional, sinó a tota l’Euroregió. Volem que aquest primer congrés sigui un inici de camí; i esperam tota la participació perquè no acabi dia 8 d’octubre del 2023, i que hi hagi moltes més edicions en un futur” ha destacat la directora del Museu del Calçat i de la Indústria Aina Ferrero.

Amb referència al Congrés, estarà obert també a la recepció de comunicacions, que s’hauran d’adherir a alguns dels àmbits relacionats. Aquests, per exemple, són: sostenibilitat i medi ambient al patrimoni industrial del segle XXI, noves museografies i noves propostes innovadores; patrimoni industrial i turisme, entre d’altres. “El món de la museografia a les Illes Balears necessita impuls, estudis i coneixements, precisament per potenciar tots els museus, no només els industrials. D’aquí ve la rellevància d’aquest congrés, que va sorgir com una idea innovadora, perquè adopta un format també nou: no només hi haurà ponents professionals i del sector, sinó que estarà obert a tothom, perquè volem que tothom sumi i se’n pugui nodrir”, ha expressat Lourdes Melis Gomila, representant de la UIB.

El comitè científic serà l’encarregat de vetllar per la qualitat científica de les propostes, valorarà que les idees siguin originals i inèdites, i podrà decidir sobre la lectura o edició dels treballs presentats. Es poden consultar els criteris, les bases i tota la informació necessària a la pàgina web del Congrés https://cemusi.uib.es/. A més, per a qualsevol consulta es pot contactar amb l’organització a través de l’adreça de correu cemusi@uib.es.

El comitè d’experts està format per Aina Ferrero, directora del Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca; Jaume Perarnau, del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC); Maria Carme Jiménez, de l’Institut Ramon Muntaner; i Lourdes Melis Gomila, de la UIB. Altres entitats organitzadores són la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

El patrimoni industrial és una de les categories patrimonials més presents a la societat actual a causa del seu passat recent, fins i tot quan a vegades el seu ús és encara vigent. Fa dècades que des de l’àmbit científic es treballa per aconseguir el seu reconeixement, protecció i difusió. En aquest sentit, una de les maneres de protecció i recuperació més esteses és la museïtzació d’espais industrials, així com la recuperació per a nous usos socials i col·lectius. La celebració d’un congrés dedicat exclusivament a la museïtzació del patrimoni industrial pretén abocar llum i continguts, i donar-li un impuls en els territoris que formen la zona de l’Euroregió.

ent

 

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image