La Direcció General d’Emergències i Interior, depenent de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, ha presentat avui la campanya “Amunt la gent valenta!” per  fomentar la incorporació de voluntaris de Protecció Civil a les 54 agrupacions municipals existents a les Illes Balears.

Diada de Protecció Civil de Mallorca
El proper cap de setmana, els dies 15 i 16 de setembre, se celebrarà la Diada de Voluntaris i Voluntàries de Protecció Civil de les agrupacions de Mallorca a Inca. La trobada, que reunirà al voltant de 250 persones, tendrà lloc al Museu del Calçat al Quarter General Luque, on es duran a terme, entre d’altres, xerrades sobre desapareguts, exposició de vehicles i material divers de Protecció Civil, i activitats per a infants.

L’acte de presentació de la campanya ha estat a l’Ajuntament, amb la presència de la consellera Catalina Cladera, del batle de la localitat Virgilio Moreno i del director general d’Emergències i Interior Pere Perelló. El Quarter General Luque d’Inca serà l’indret on aquest mateix cap de setmana se celebra la Diada de Protecció Civil de Mallorca, moment en el qual es farà lliurament de tot el material promocional de la campanya als membres de les agrupacions de Protecció Civil de Mallorca. 

El material de la campanya “Amunt la gent valenta!” està integrat per fullets, cartells i un micrositeprotecciocivil.caib.es, al qual s’inclou una relació de les agrupacions i les dades de contacte a les quals hom pot adreçar-se si està interessat a fer-se voluntari de Protecció Civil. 
La consellera Catalina Cladera ha destacat que les agrupacions de Protecció Civil “són una peça fonamental en la resolució de moltes emergències” i ha animat la gent a fer-se voluntària i a ajudar les persones quan més ho necessiten. Per ser voluntari “és necessari tenir més de 18 anys, no patir cap malaltia contagiosa, ser apte per als treballs propis dels serveis que s’han de prestar i superar un curs de formació”, ha explicat el director general d’Emergències Pere Perelló. Concretament, els propers cursos es duran a terme els mesos d’octubre i febrer.

Per la seva banda, Virgilio Moreno ha recordat la “importància de la feina dels voluntaris a tots els pobles”, així com “la implicació en el dia a dia de les localitats, tant a les festes com per a les activacions en cas d’emergència”.
Actualment hi ha uns 1.200 voluntaris i voluntàries de Protecció Civil a les Illes que donen suport als diferents organismes de la nostra Comunitat en les tasques de prevenció i salvament, ja sigui a persones o béns afectats per qualsevol sinistre o calamitat pública. Enguany han estat activats pel SEIB112 en 695 ocasions (533 a Mallorca, 7 a Menorca, 138 a Eivissa i 17 a Formentera), principalment en incidents relacionats amb la recerca de persones desaparegudes, rescats a la muntanya, incendis, inundacions i accidents de trànsit.
Cladera ha recordat la presència de “més de 100 voluntaris de Protecció Civil d’arreu de Mallorca” en la recent Pujada a Lluc a peu de la Part Forana de Mallorca, celebrada el passat cap de setmana, i que també va comptar amb la coordinació dels tècnics de la Direcció General d’Emergències i Interior des del Centre de Control de Voluntaris que es va instal·lar precisament a la plaça del Bestiar a Inca. La recerca terrestre del pilot de l’IBANAT o l’acollida als passatgers del ferri algerià que va ser desviat al Port d’Alcúdia a causa d’un incendi a bord han estat altres accions destacades dels voluntaris de Protecció Civil de Mallorca durant aquest 2018.

La tasca dels voluntaris de Protecció Civil, l’empara la Llei 17/2015, de 9 de juliol, del Sistema Nacional de Protecció Civil, la qual estableix un marc per a la participació dels ciutadans en la protecció civil, o bé mitjançant el compliment d’una sèrie d’obligacions ciutadanes constitucionalment establertes o bé a través de la seva col·laboració en les agrupacions de voluntaris i voluntàries. La Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears vetlla per la creació d’agrupacions, coordina el seu desplegament en cas que es consideri necessari i ofereix formació als voluntaris i les voluntàries que les integren. Concretament, hi destina un fons anual de 100.000 euros.

Enguany la feina dels 1.200 voluntaris de Protecció Civil de les Illes Balears ha estat distingida amb la concessió del Premi Ramon Llull, en reconeixement a la seva tasca. Aquest mateix cap de setmana, els clubs de rotaris de Mallorca també varen distingir la tasca dels voluntaris, en un acte celebrat a la basílica de Lluc.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image