L’Ajuntament d’Inca ha posat en marxa un ambiciós pla d’inversions en el cicle d’aigua amb la finalitat de desenvolupar importants projectes que milloraran considerablement el servei de l’aigua a la capital del Raiguer, d’acord amb el Pla Municipal de Gestió de l’Aigua. En total, durant els pròxims anys es realitzaran actuacions per valor de 14 milions d’euros amb recursos propis i inversions supramunicipals.
«Els pilars que sostenen l’estat del benestar col·lectiu passen per la inversió continuada en infraestructures que garanteixin els serveis bàsics. Les inversions que any rere any es fan en totes aquelles infraestructures invisibles, especialment en el cicle de l’aigua, són absolutament imprescindibles per reduir al mínim els trencaments de canonades, pèrdues d’aigua, millorar l’eficàcia i eficiència del servei i gestionar amb èxit i celeritat qualsevol incidència», assenyala el batle d’Inca, Virgilio Moreno.
Així doncs, des del consistori se seguirà treballant en la sectorització de la xarxa d’aigua potable amb la implementació dels anells en la zona del polígon. També es continuarà amb la compra i instal·lació de comptadors digitals que permeten controlar el consum d’aigua potable al municipi, alhora que es promou un consum més responsable.
Igualment, es duran a terme actuacions de millora i reforma dels dipòsits del Serral i de S’Ermita; i es continuaran desenvolupant tasques de neteja dels dipòsits d’aigua potable. De forma paral·lela, es treballa en el projecte de creació d’un nou dipòsit a Inca.
D’altra banda, l’Ajuntament continuarà amb les actuacions per millorar les xarxes d’aigües, pluvials, residuals i d’aigua potable a tot el municipi. En concret, es preveuen actuacions a l’avinguda Germanies, carrer Dureta, Bisbe Cima, Glòria i Canaleta, així com a la zona del carrer Sant Domingo, Biniamar i plaça del Blanquer, entre altres. Pel que fa a la xarxa d’aigua potable, també s’executaran obres de millora i renovació de la xarxa als carrers Sant Francesc, Sant Bartomeu, Antoni Fluxà i Ponent, així com en altres zones de la ciutat.
En aquest sentit, el batle Moreno destaca que «durant 2024, les inversions més importants amb recursos municipals són aquelles destinades a aigua potable que ascendeixen a 870.000 euros, donant compliment al compromís adquirit de destinar el 100% de la recaptació del Cànon transitori d’inversions a inversions amb aigua potable.»
De forma paral·lela, també es preveuen inversions per renovar la xarxa d’aigües pluvials als carrers Mandrava, Antoni Maura, Es Terrers, Antoni Torrandell, Germanies i Sa Quartera, entre altres actuacions. Així mateix, s’impulsaran importants projectes de millora de la xarxa d’aiguals residuals, com per exemple les obres de connexió de la Gran Via Colom amb l’Hospital Comarcal o les obres de la zona de Reis Catòlics fins a la depuradora, en les quals s’invertiran aproximadament uns 2 milions d’euros. A més a més, es duran a terme altres intervencions: la primera a l’avinguda Antoni Maura, carrer Fra Antoni Torrens, plaça Es Blanquer, Es Terrers; i l’altre al carrer Rafael Albertí i plaça del Blanquer.
Pel que fa a inversions supramunicipals, el Consorci Borsa Allotjaments Turístics subvencionarà amb 1,5 milions d’euros dos grans projectes a Inca que inclouen actuacions en el cicle de l’aigua i promouen la sostenibilitat i l’economia circular amb una despesa total de 2,5 milions d’euros. En concret, es tracta del bulevard de connexió del Teatre Principal d’Inca amb el centre de la Ciutat i una reforma integral de la xarxa a la barriada dels Molins.
Altrament, l’Ajuntament de la capital del Raiguer ha aconseguit una subvenció d’1,5 milions d’euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per renovar les xarxes d’aigües residuals i aigua potable, dotació de la xarxa d’aigües pluvials i renovació del paviment del centre històric de la ciutat (carrers Jesús, Nou, Sol, Virtut, Barco i Llorenç Villalonga).
Finalment, cal destacar també que l’Ajuntament d’Inca rebrà una altra ajuda de més d’1 milió d’euros en el marc dels PERTE (Projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica) per executar millores d’estratègies, plans, redacció de projectes o estudis que promoguin la millora de l’eficiència del cicle urbà d’aigua i l’adaptació al canvi climàtic; intervencions específiques de millora de l’eficiència i digitalització del cicle urbà de l’aigua; i elaboració o millora de plataformes, sistemes d’informació o eines digitals.
«Cada any assolim passes que milloren considerablement el servei d’aigua a la nostra ciutat. Com és evident, totes aquestes actuacions necessiten anys d’inversions. És per això que aquests projectes s’aniran realitzant per fases i de manera coordinada», explica Virgilio Moreno.