El conseller de Mobilitat i Habitatge Josep Marí i el batle d’Inca Virgilio Moreno, acompanyats pel director general de Mobilitat i Transport Terrestre Jaume Mateu, el gerent d’SFM Mateu Capellà, el regidor de Projectes Estratègics Gori Ferrà i el regidor d’Urbanisme Andreu Caballero han signat avui el conveni de col·laboració que possibilita la posada en marxa del projecte de construcció del nou baixador ferroviari d’Inca. Estarà situat a la rodalia de l’Hospital Comarcal, i a partir d’ara Inca disposarà de dos punts d’accés al tren: l’estació i, ara, aquest baixador.

Amb la signatura del conveni, l’Ajuntament d’Inca es compromet a cedir els terrenys amb la finalitat que SFM pugui licitar, adjudicar i executar les obres de construcció del nou baixador. La nova infraestructura té per objectiu facilitar l’accés en tren a l’Hospital Comarcal d’Inca dels residents als municipis de la comarca i, de l’altra, fer possible que els veïns que resideixen a les zones més properes a la ronda tenguin un accés al tren més a prop de casa seva que l’estació.

El baixador estarà situat just devora de la parada d’autobusos Inca-Llevant, que connecta Inca amb la majoria de municipis i nuclis costaners de la zona. Hi passen sis línies que, entre d’altres, permeten connexions amb Pollença i el Port de Pollença; Alcúdia, Port d’Alcúdia i Platja de Muro; Costitx, Sencelles, Santa Eugènia, Lloseta, Biniamar, Mancor de la Vall i Búger; Campanet, Caimari, Selva i Lluc; i també Llubí i Santa Margalida.

També, la nova infraestructura està ubicada devora les instal·lacions esportives del CE Constància, de manera que facilitarà el transport no just als usuaris de l’hospital i veïns de la zona de la ronda, sinó també als usuaris d’aquestes infraestructures esportives i al públic en general.

Està previst que aquest mes de març es licitin les obres, amb un pressupost base de 2.576.522 € (amb l’IVA exclòs) i 3.117.592 euros (amb l’IVA inclòs) i que, per tant, es pugui començar a construir en el darrer trimestre del 2022. El termini d’execució de l’obra és de set mesos.

El projecte

El projecte està configurat com una proposta arquitectònica i urbana que no només vol facilitar l’ús del transport públic, sinó que és coherent amb l’estratègia de reconversió territorial impulsada pel planejament per a la façana d’Inca de l’Ajuntament i s’ha elaborat sota estrictes criteris d’accessibilitat, funcionalitat, seguretat i eficiència.

El baixador està ubicat entre les instal·lacions esportives del CE Constància i disposarà de dues andanes, de 85 metres de longitud i 4 d’amplària. Es tracta d’un conjunt arquitectònic funcional, eficient i totalment accessible, cobert amb una marquesina de protecció sobre andanes.

Disposarà, així mateix, d’un pas inferior entre andanes (de 9,30 metres) també cobert i que compleix igualment tots els criteris d’accessibilitat vigents.

La nova infraestructura inclou dos accessos per als vianants, un per als usuaris i usuàries de l’Hospital Comarcal (per entrar al baixador o sortir-ne per la part superior) i un altre de secundari per als vianants que hi accedeixin des de la carretera Palma-Alcúdia (per la part inferior). El projecte preveu un aparcament de 25 places en dos espais.

Cal recordar que el Consell de Mallorca té previst executar un eix cívic d’accés a l’Hospital Comarcal d’Inca molt a prop del nou baixador (just travessant el carrer), de manera que es facilitarà l’accés a l’Hospital dels usuaris del tren.

La redacció d’aquest projecte es va adjudicar en el seu moment a l’empresa SMART2, per un import de 30.500 euros (amb l’IVA exclòs).

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image