L’Ajuntament d’Inca ha aprovat la modificació i actualització del Reglament d’horts urbans, vigent des de 2013, amb l’objectiu de facilitar l’accés als horts municipals i agilitzar els tràmits per a la seva adjudicació. Aquesta revisió introdueix millores significatives per fer-los més inclusius i adaptats a les necessitats actuals de la ciutadania.
Entre els principals canvis, destaca la creació d’una borsa permanent de demandants. Ara les sol·licituds s’ordenaran únicament per data de registre. D’aquesta manera, actualment les persones físiques que vulguin formar part de la borsa de demandants han de complir els següents requisits:
• No ser adjudicatari/ària d’una parcel·la en el moment de la sol·licitud.
• Ser major de 65 anys o estar en situació de prejubilació.
• Ser resident a Inca amb una antiguitat mínima de dos anys ininterromputs.
• No conviure en el mateix domicili amb una persona que ja hagi sol·licitat o sigui adjudicatària d’una parcel·la.
• No formar part de la mateixa unitat familiar d’una persona que ja hagi sol·licitat o sigui adjudicatària d’una parcel·la.
• No haver estat privat/ada d’una parcel·la anteriorment, amb expedient previ.
A més, s’ha inclòs la possibilitat de cedir parcel·les a entitats sense ànim de lucre per fomentar projectes comunitaris i s’han definit amb claredat les condicions per a l’adjudicació i els terminis de concessió, que seran de fins a cinc anys.
Així doncs, com destaca la regidora de Medi Ambient Helena Cayetano, «aquesta modificació és un pas endavant per garantir que els horts urbans siguin un espai d’integració i sostenibilitat, dels quals cada vegada més inquers i inqueres puguin gaudir».
La ciutadania interessada pot consultar el nou Reglament, ampliar la informació i presentar les seves sol·licituds a través de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Inca: 871 914 300 / mediambient@ajinca.net.
Finalment, cal destacar que els horts urbans són espais de terra d’ús hortícola ubicats en zones urbanes o periurbanes que fomenten les relacions socials, creen una alternativa per al temps lliure, suposen un benefici econòmic i de salut, i esdevenen una eina d’educació cívica i de conscienciació ambiental.
A causa de la demanda social de la possibilitat de cultivar les nostres verdures a causa de la pèrdua de qualitat alimentària, el deteriorament general del medi ambient i la necessitat de gaudir d’un temps, una activitat i un espai a l’aire lliure, l’Ajuntament d’Inca inicià aquest projecte amb la finalitat d’aconseguir una ciutat més sostenible i una millor qualitat de vida dels seus habitants, mitjançant la recuperació de l’agricultura tradicional i integrant el camp a la ciutat.
D’aquesta manera, al nostre municipi tenim un espai públic com és el parc del Serral de ses Monges, on s’ha destinat una superfície suficient per dur a terme la creació d’horts ecològics de 50 m2.