L’Ajuntament d’Inca va aprovar ahir, durant la sessió plenària, una modificació puntual del Catàleg d’elements d’interès artístic, històric, ambiental i patrimoni històric del terme municipal d’Inca, amb la finalitat de revisar onze fitxes relacionades amb el Cementeri d’Inca. D’aquesta manera, el consistori de la capital del Raiguer vol posar en valor el referit espai públic municipal i impulsar la protecció dels dits béns.

«El Cementeri Municipal d’Inca té un gran valor patrimonial, històric i cultural. Per aquest motiu, hem considerat adient posar en marxa una revisió del Catàleg per tal de precisar la descripció i les notes històriques de tots els elements de valor i béns que estan protegits. No ens hem d’oblidar que el Catàleg és un document viu, obert a successives revisions, addicions i actualitzacions a mesura que els investigadors ens aporten noves informacions», assenyala el regidor d’Urbanisme i Patrimoni Andreu Caballero.

Així doncs, l’Ajuntament ha revisat i actualitzat onze fitxes del Catàleg patrimonial d’Inca amb la categoria d’escultures i arquitectura religiosa, totes elles d’elements que se situen en el Cementeri Municipal. «La modificació del Catàleg d’elements d’interès artístic, històric, ambiental i patrimoni històric ens permet tenir cura d’aquells elements que han de ser objecte d’especial protecció pels seus valors singulars o per les seves característiques urbanístiques o arquitectòniques», destaca el batle Virgilio Moreno.

Per poder desenvolupar la feina, l’Àrea de Patrimoni ha comptat amb el treball d’investigació de l’historiador inquer Miquel Pieras, el qual ha estat el responsable de la revisió i actualització i de les fitxes. En aquest sentit, ha estat fonamental el treball publicat pel cronista oficial de la ciutat Gabriel Pieras La mort i el Cementeri d’Inca (1820-1940). A més a més, Miquel Pieras ha duit a terme una extensa feina de camp per revisar tots els elements i les seves peculiaritats.

En concret, aquestes onze fitxes protegeixen panteons emblemàtics com el de mestre Torrandell o el prevere Antoni Janer, entre altres. També s’han actualitzat altres elements d’elevat valor, com làpides, esteles o escultures funeràries, així com la capella i el conjunt del Cementeri Municipal.

Cal destacar que aquesta actuació forma part del treball permanent de revisió, ampliació i actualització del Catàleg d’elements d’interès artístic, històric, ambiental i patrimoni històric d’Inca, que es realitza des de l’Ajuntament. De fet, durant els darrers anys ja s’hi han incorporat quatre elements nous i està previst revisar i incloure noves fitxes abans de finals d’any.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image