L’Ajuntament d’Inca va celebrar ahir horabaixa, al Claustre de Sant Domingo, el ja tradicional Memorial de l’Oblit. Enguany, l’acte, que s’havia posposat a causa de les restriccions per fer front a la COVID-19, s’ha dedicat a la figura de Pere Pau Capó, darrer batle de la II República a Inca i una de les personalitats destacades al municipi durant les primeres dècades del segle XX en l’àmbit associatiu, sindical i polític.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins el cicle «Inca té memòria», que es duu a terme durant el mes de febrer amb la finalitat de recuperar i difondre la memòria històrica de la ciutat. «El nostre compromís sempre ha estat i serà ferm amb la memòria, amb la justícia, amb la veritat i amb la idea de continuar avançant per reconèixer la importància de tanta gent que va viure una època en què defensar els valors de la democràcia era sinònim de ser perseguit», assenyala el batle d’Inca, Virgilio Moreno.

En aquest sentit, la regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Inca, Alice Weber, destaca que «l’única cura per a les ferides i que romprà les cadenes i que deixarà respirar i curar  algunes bretxes que separen la nostra societat, és la memòria històrica que avui té la responsabilitat de tornar a les persones ferides la dignitat, des de la justícia de la qual van ser privats i privades elles i els i les seves descendents».

De forma paral·lela, el Memorial de l’Oblit ha comptat també amb la participació del col·lectiu Memòria de Mallorca, el col·lectiu Recerca i les Fundacions Darder Mascaró, entre altres associacions. Durant l’acte, es va fer entrega del certificat de reconeixement com a víctima del franquisme als familiars de Capó. Després, per acabar, es va realitzar la tradicional ofrena floral en record de les víctimes inqueres de la Guerra Civil, amb l’acompanyament musical del Trio Solomon.

Per últim, cal destacar que dins el cicle «Inca té memòria», l’Ajuntament d’Inca ha organitzat també una exposició dedicada a la vida i obra de Pere Pau Capó (1888-1954), comissariada per l’investigador Bernat Mateu. La mostra, que es va inaugurar el passat 21 de febrer, es va instal·lar a la sala de vidre del Claustre de Sant Domingo. Actualment es pot consultar de manera virtual a través de la web municipal: https://incaciutat.com/expo-pere-pau-capo

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image