La presidenta del Govern Francina Armengol i la consellera de Salut Patricia Gómez s’han reunit avui al Centre de Salut d’Inca amb l’equip del dispositiu d’intervenció ràpida domiciliària (DIR) de la Part Forana.

Aquest és el tercer DIR que ha posat en marxa el Servei de Salut, que se suma als dos que ja existeixen a Palma. El nou DIR, format per un metge, un infermer i un conductor, està ubicat al Centre de Salut d’Inca i cobreix les urgències domiciliàries no demorables de les zones de salut de Binissalem, Inca, sa Pobla i Sineu, fet que garanteix també la cobertura als municipis corresponents a aquestes quatre àrees: Lloseta, Selva, Mancor de la Vall, Escorca, Alaró, Consell, Sencelles, Campanet, Búger, Costitx, Llubí, Maria de la Salut i Lloret.  En total, el dispositiu donarà servei a uns 86.000 residents.

Francina Armengol ha destacat l’aportació del nou dispositiu pel que fa a “alleugerir la feina dels centres de salut i garantir una intervenció ràpida al domicili” sense afectar el servei rutinari dels centres i els seus pacients.

“El Govern vol reforçar el servei d’atenció primària” -ha explicat la presidenta- amb mesures com ara “l’obertura de centres els capvespres”, la gratuïtat de la targeta sanitària o la posada en marxa “recentment del servei d’atenció telefònica 061 Salut Respon”, amb l’objectiu de “retornar els drets als ciutadans” i millorar l’atenció amb nous serveis que facin el sistema més eficient, com és el cas del dispositiu d’intervenció domiciliària.

Amb aquest dispositiu s’evita que el personal mèdic i d’infermeria dels centres de salut hagin d’abandonar la seva activitat programada. D’aquesta manera, es millora l’activitat dels professionals i es redueix els temps d’espera en l’atenció domiciliària urgent.

Gómez ha insistit que aquesta és una passa per a “la millora de l’equitat al servei de salut” de les Illes Balears, atès que redueix els desequilibris que hi pugui haver en funció de la “localització geogràfica” dels ciutadans.
La consellera ha assenyalat la necessitat de gestionar el servei “posant el focus en les persones” per “atendre més ràpid i de manera més eficaç” els pacients.

El DIR utilitza maletins d’urgències i desfibril·lador, i està dotat d’equips de protecció individual (EPI) i de telèfon mòbil per comunicar-se amb la central de coordinació del 061.

Els tres DIR que es troben ja en funcionament (dos a Palma i el nou d’Inca)  són recursos de la gerència d’Atenció Primària de Mallorca, tot i que la seva activació i mobilització depenen del 061.

La seva posada en marxa obeeix, a més, a la voluntat decidida de la Conselleria de Salut de situar l’atenció primària en el centre del sistema sanitari públic, ja que aquest nivell assistencial resol més del 85 % dels problemes de salut de la població. Una voluntat que es fa visible amb un increment pressupostari del 12 % per a l’any 2016, per invertir en més recursos tecnològics i en la contractació de nous professionals i, per tant, dotar l’atenció primària d’una major capacitat de resolució.

A la reunió que ha tengut lloc avui amb l’equip del dispositiu d’intervenció domiciliària urgent de la Part Forana també han assistit el batle d’Inca Virgili Moreno, la regidora de Serveis Socials, Sanitat, Tercera Edat i Igualtat María del Carmen Osés i el gerent d’Atenció Primària Miquel Caldentey.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image