La presidenta del Govern de les Illes Balears Francina Armengol ha anunciat, aquest dijous, l’inici de la licitació de les obres d’ampliació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) d’Inca per un import màxim de 15.212.929,20 €, amb l’IVA inclòs. Francina Armengol ha visitat les instal·lacions acompanyada del conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir, i del de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela. A la visita també ha assistit el batle de la localitat Virgilio Moreno.

La presidenta ha reivindicat «la col·laboració constant de l’Ajuntament d’Inca en molts de projectes necessaris per a aquest municipi i aquesta comarca» perquè «de la capacitat de fer feina junts és d’on treim els millors resultats».

Francina Armengol també ha recordat que «ja vam dir a l’inici de la legislatura que prioritzaríem les inversions en cicle de l’aigua, i complim amb la paraula donada», ja que «l’acabarem havent invertit més de 420 milions d’euros en manteniment, reforma i construcció de depuradores». D’altra banda, la presidenta del Govern ha defensat la importància de l’impost de turisme sostenible perquè «tenim un model econòmic que ens permet plena ocupació, però això té externalitats negatives com l’ús intensiu d’un recurs escàs com és l’aigua».

El conseller Mir ha destacat que «mostram un cop més el compromís amb la correcta gestió del cicle de l’aigua fent una nova passa per a la millora del sistema de sanejament i depuració d’un dels nuclis de població més importants de l’arxipèlag». En aquest sentit, Mir ha subratllat que «es tracta de la primera actuació d’importància a les instal·lacions en els darrers 25 anys» i que, una vegada finalitzades les obres, «l’EDAR tendrà capacitat de donar servei al doble de població que ara». El termini per presentar ofertes és de 35 dies naturals.

El finançament de les obres d’ampliació i millora prové majoritàriament de l’impost de turisme sostenible, que aportarà 12,6 milions d’euros. Els 2,6 milions restants els aportarà l’Agència Balear de l’Aigua amb fons propis. Al respecte Negueruela ha assenyalat que «l’impost de turisme sostenible va arribar per quedar-se i és una eina bàsica per a les Balears». El conseller ha defensat que l’impost «permet dur a terme actuacions per impulsar infraestructures molt necessàries com la d’avui» i que ajuda a «tenir una destinació més sostenible i a fer front a les externalitats provocades pel turisme».

El batle, per la seva banda, destaca que «aquesta actuació és de vital importància per millorar el sistema de sanejament i depuració del terme municipal d’Inca, així com per adaptar el servei a la realitat actual del nostre municipi».

El projecte d’ampliació i millora permetrà que el cabal màxim de depuració de l’EDAR passi dels 4.410 m3/dia actuals a 10.000 m3/dia. D’aquesta manera, quan les obres hagin finalitzat, es podrà donar servei a una població de 58.333 persones quan, actualment, les instal·lacions tenen capacitat per prestar servei a una població de 25.725 persones.

Les obres projectades preveuen, entre altres actuacions, millores en les línies d’aigua i de fangs, la construcció de tres nous edificis, la renovació total de les instal·lacions elèctriques i la implantació de mecanismes d’automatització i control. Una vegada que s’adjudiquin, el termini d’execució de les obres serà de 18 mesos.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image