Un equip de tècnics contractat per l’Ajuntament està fent un inventari per tal d’evitar la pèrdua d’aquests béns abans de començar les obres de reforma de l’immoble.

Tots aquells elements que encara conté el Teatre Principal i que tenen algun tipus de valor patrimonial o històric quedaran inventariats i protegits. Fa setmanes ja que un equip de tècnics està fent feina de valent per inventariar tots aquests béns. El batle, Rafel Torres, i la regidora de Cultura, Maria Payeras, han realitzat avui una visita al Teatre Principal per comprovar de primera mà aquestes feines. De fet, la idea de preservar totes les esmentades peces surt d’un acord plenari adoptat a proposta dels grups Més per Inca i INDI.

La tècnica Magdalena Sastre ha informat que s’està recollit tot el material que es considera d’algun valor per després classificar-lo i que pugui ser usat en un futur, bàsicament amb una funció ornamental. D’aquesta manera s’evita la desaparició d’un patrimoni ocult i desconegut que restava callat a l’interior del Teatre. I és que amb el començament de les obres, previst per a principi del proper any, possiblement molts d’aquests elements no s’haurien respectat per simple desconeixement de la seva existència.

La veritat és que hi ha una gran feina a fer per revisar cada racó, cada metre quadrat del Teatre, on pot saltar una petita sorpresa. Per aquest motiu es treballa a contrarellotge, partint del calendari possible d’obres.

Segons han explicat els experts l’inventari de troballes és enorme i no s’han acabat ni molt manco les feines. Per començar s’ha trobat una col·lecció espectacular de pòsters antics de cinema que van des dels anys 50 a la dècada dels 70, i que en la majoria de casos es conserven en bon estat.

També s’han rescatat diferents versions històriques de les cadires que s’han anat utilitzant al llarg de la història del Principal. Focus, megàfons, bombetes, llums, programes de mà, elements d’escenografia i fins i tot les antigues jaquetes dels acomodadors han estat trets de l’oblit per ser catalogats. Hi ha hagut sorpreses importants com ara la descoberta d’uns antics projectors de cinema a la caixa escènica que no foren mai instal·lats i que es guardaven encara en les caixes en què foren transportats.

Precisament a la caixa escènica hi ha un dels elements més espectaculars. Dues parets completes folrades de pòsters històrics d’actuacions teatrals i de cinema que comencen als anys 40. Malauradament serà molt costós i dificultós tècnicament garantir la seva conservació. El que sí es farà és fotografiar un per un cada pòster i perquè quedin digitalitzats.

Resta encara una gran tasca per endavant, però així es garanteix que l’esperit del Principal sobrevisqui realment i que la història la puguem rememorar. Després de la catalogació quedarà veure on i com es poden tornar a col·locar alguns d’aquests elements ara amb un format purament decoratiu.

Compartir

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Newsletter Image