El pa i el producte local protagonitzaran la Segona Fira d’Inca, que tendrà lloc el 28 i el 29 d’octubre al Claustre de Sant Domingo. A la presentació han estat presents el batle Virgilio Moreno, la gerent de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) Nuria Hinojosa, la regidora de Fires Antònia Sabater, el gerent de l’Associació de Forners Pep Magraner i el president de l’Associació de Comerciants i Restauradors d’Inca Pep Nicolau. “Pa i coses”, I Fira del Pa Tradicional i del Producte Local, té com a principal objectiu la promoció i el foment del consum dels pans elaborats a forns amb obrador, així com de productes agroalimentaris de Mallorca. “Pensàrem que se’ns presentava una oportunitat única per continuar amb la promoció a partir de la campanya ‘Pa d’Aquí’, per atreure gent a les fires amb un producte tan especial com és el pa”, ha comentat Sabater.

L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament d’Inca i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears amb la col·laboració de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), comptarà amb la participació d’onze forns d’arreu de l’illa i deu paradetes de producte local, que durant tot el cap de setmana estaran exposades al Claustre de Sant Domingo.

Per tal de dinamitzar la Fira, s’ha organitzat un programa d’activitats que inclouen tallers infantils, demostracions d’elaboració de pans i un concert de blues de Víctor Uris el dissabte a les 19 hores. Un dels actes més destacats serà la xerrada “La vuelta al mundo en 80 panes”, a càrrec d’Iban Yarza, periodista i divulgador del sector del pa artesà i la cultura del pa fet a casa. És autor de llibres com Pan casero, del qual ha venut més de 100.000 exemplars a Espanya, Mèxic i la Xina. Acaba de publicar Pan de pueblo, un llibre per al qual ha recorregut les 50 províncies per documentar els pans i els forns que els elaboren. També realitza cursos per a aficionats, conferències i xerrades arreu del país, a més d’ajudar a millorar el pa en els restaurants. La xerrada “La vuelta al mundo en 80 panes” és un recorregut per la història del pa que cerca connexions entre forners de diferents parts del món i distints moments de la història. Amb l’ajuda d’imatges potents repassarà les tradicions del pa, parant atenció no només a la tècnica, sinó també a les característiques històriques i culturals de cada un.

“Aquest certamen s’emmarca dins el projecte ‘Pa d’Aquí, forn i tradició’, la marca de qualitat creada i impulsada conjuntament per l’IDI i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears pretén que el consumidor identifiqui la marca amb pa de qualitat, tradicional i saludable, davant d’altres productes industrials que han proliferat els últims anys”, ha declarat Hinojosa. Per acollir-se a la marca, els forns han de tenir obrador i han d’elaborar un 70 % dels productes a la venda. A més, han d’elaborar almanco dues varietats dels pans considerats tradicionals de les Illes Balears: el pa pagès (blanc o moreno), el pa de xeixa, el llonguet, la magraneta, la viena, el panet d’oli, la galeta d’Eivissa, el cóc i la galeta d’oli. Actualment, un total de 275 punts de venda de les Illes Balears ja s’han adherit a la marca, 13 d’ells a Inca.

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image