· El Govern ha realitzat un encàrrec de gestió a la UIB per fer possible el nou centre RiscBal
· L’aportació econòmica és d’1.695.485,48 € per als pròxims sis anys, i també se cedeix un espai al Centre Bit, a Inca
La presidenta del Govern Francina Armengol ha inaugurat aquest dijous l’Observatori de Riscos Naturals i Emergències, RiscBal, que tendrà la seu al Centre Bit, a Inca. Amb l’objectiu de poder prevenir o atenuar els efectes sobre els béns i les persones en cas d’emergència, el Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General d’Emergències i Interior, ha decidit fer un encàrrec de gestió a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i poder millorar en la detecció dels perills i riscos, ja siguin naturals, ambientals o climàtics.
L’aportació econòmica que durà a terme el Govern per als pròxims sis anys (2023-2028) és d’1.695.485,48 €. A més, l’Executiu cedeix un espai al Centre Bit d’Inca, on s’instal·larà la seu de l’Observatori.
L’Observatori es concep com un instrument operatiu de suport a la planificació i gestió dels riscos, basat en la integració del coneixement científic (proporcionat per la UIB) i tècnic (per la Direcció General d’Emergències i Interior, i altres institucions implicades en la gestió de riscos naturals, ambientals i climàtics) en l’àmbit territorial de la CAIB.
La presidenta Armengol, que ha estat acompanyada de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido, ha agraït que «aquest projecte pugui ser ja una realitat, gràcies a l’esforç de molts agents implicats, amb l’objectiu de poder estar preparats davant de qualsevol risc natural, perquè la informació és poder per poder actuar preventivament davant qualsevol emergència», mentre que el conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir ha destacat que «les Illes Balears són un petit paradís enmig de la Mediterrània, però està demostrat científicament que patirem més els efectes del canvi climàtic, i l’actitud del Govern no és posar-se de perfil, sinó de cara al problema, enfocar-lo i veure com et situes per solucionar-lo de la millor manera». Així, la presidenta ha afirmat que les respostes només es troben «des de la ciència i des del coneixement» i ha assegurat que aquesta és la funció de RiscBal, «poder garantir la seguretat a tots els ciutadans i ciutadanes».
Els objectius específics de l’Observatori són:
— Sistematitzar i efectuar un recull complet de tota la informació científica i tècnica existent que permeti crear i mantenir una base de dades geoespacial dels riscos naturals, ambientals terrestres i riscos climàtics a les Illes Balears, que integri perills, riscos, elements vulnerables i instruments de planificació i gestió.
— Consolidar i mantenir un instrument de control i monitoratge en temps real dels riscos naturals, ambientals i climàtics a les Illes Balears, mitjançant sistemes d’alerta primerenca, que permeti RiscBal ser-ne el centre de control.
— Integrar en el Sistema d’Emergències de les Illes Balears 112 (SEIB-112) els avenços tècnics i tecnològics mitjançant la creació de protocols conjunts d’actuació juntament amb RiscBal.
— Generar una infraestructura de dades espacials (IDE) sobre els riscos naturals, ambientals i climàtics a les Illes Balears, que permeti accedir a tota la informació d’aquests riscos de les Illes Balears d’una manera integrada. L’IDE inclourà un sistema de consulta d’informació en línia, un visor cartogràfic, un visor estadístic i l’app mòbil.
— Dissenyar, construir i mantenir un sistema d’indicadors territorials del risc i l’emergència a les Illes Balears.
— Dissenyar i desenvolupar un sistema d’ajuda a la decisió orientat als planificadors i gestors d’emergències.
— Fer activitats de transferència del coneixement generat com a resultat de les tasques cientificotècniques de RiscBal.
Antecedents
La creació del RiscBal es fa tenint com a antecedent de col·laboració el conveni de col·laboració entre la Direcció General d’Emergències i Interior de la CAIB, la FUEIB i la UIB per a la transformació i el desenvolupament de la xarxa d’estacions hidromètriques, gestionada pel grup de recerca MEDhyCON, com a sistema d’alerta primerenca i gestió d’emergències enfront dels riscos d’inundació a les Illes Balears.