El Teatre Principal d’Inca cedeix a l’Ajuntament de Fornalutx un conjunt de 36 teules pintades de valor patrimonial que varen ser trobades a les cases annexes al Teatre. Aquests edificis foren enderrocats per fer possible la imminent reforma de l’edifici.

El batle d’Inca, Rafel Torres, i el batle de Fornalutx, Joan Albertí, han signat avui el conveni que regularà la cessió en dipòsit d’aquests elements durant un termini de 25 anys. Les teules passaran a formar part del material expositiu del museu de Can Xoroi.

El batle Torres ha explicat que les teules es trobaren abans d’esbucar les cases annexes al Teatre Principal. “Quan els tècnics municipals detectaren el valor patrimonial d’aquestes teules les feren preservar, i s’han emmagatzemat fins al moment en unes condicions constants de temperatura i sobretot d’humitat.”

Torres ha indicat que “sabíem que havíem de preservar les teules, però no sabíem ben bé què fer amb elles, i va sorgir la possibilitat de signar aquest conveni amb Fornalutx”.

Precisament el conveni signat avui estableix que la Fundació Teatre Principal d’Inca en qualsevol moment pot recuperar les teules en el cas que les volgués exposar de forma permanent.

Mentre duri el conveni l’Ajuntament de Fornalutx es compromet a protegir, restaurar i conservar aquestes teules i a fer-se càrrec del seu transport. El conveni estableix també que no es podrà sotmetre les teules a cap tractament sense previ informe del tècnic competent en la matèria.

L’Ajuntament de Fornalutx també facilitarà el trasllat dels béns per a exposicions temporals, amb l’oportú informe tècnic previ, el dictamen de la Comissió corresponent i l’autorització expressa del batle d’Inca

Amb aquesta mesura es pretén salvaguardar un patrimoni d’Inca i garantir la seva preservació futura a la vegada que se li treu un major rendiment cultural. En tot cas, el batle, Rafel Torres, ha assegurat que les teules retornaran a Inca “tan bon punt com trobem oportú si les podem exposar. Aquest conveni és un bon exemple de col·laboració municipal en matèria cultural”.

Joan Albertí ha manifestat que “aquesta és la cessió de teules més important que ha rebut fins ara el museu, que ha arrancat de forma modesta obrint dos dies per setmana”.

Albertí creu que és molt millor tenir totes les teules de valor concentrades en un punt on es poden contemplar que repartides arreu de Mallorca.

Compartir

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Newsletter Image