12/08/2020. Una quinzena d’associacions i col·lectius juvenils d’Inca han elaborat un manifest amb motiu del Dia Internacional de la Joventut que es commemora el 12 d’agost. Cada any les entitats juvenils, el Casal de Joves sa Fàbrica i l’Ajuntament d’Inca organitzen un Ple Jove en què es recullen les propostes de les agrupacions juvenils. Enguany, donades les circumstàncies, han decidit elaborar un manifest reivindicatiu que han difós a les xarxes a través d’un vídeo.

En el Manifest Jove, el moviment associatiu juvenil reclama visibilitat per als valors i el compromís del jovent. “Volem donar la importància i el reconeixement que mereixen a totes les accions que es varen realitzar per part dels joves durant la quarantena”, diu el manifest. A més, els joves afegeixen que “avui dia veiem que la societat té en el punt de mira la joventut” i que “s’han tengut en compte els nins i els majors durant el progrés de la pandèmia; en canvi, s’han oblidat de la dificultat que ha suposat per als joves aquesta situació”.

Així mateix, expressen que “la joventut d’Inca està compromesa amb una societat amb justícia social” i reclamen “donar visibilitat a una joventut inclusiva, reivindicant que, generacionalment, els joves cada vegada tenim una ment més oberta per crear un món on puguem caber tots i totes, i que som nosaltres, cada vegada més, els que estiram de tots aquests moviments per intentar aconseguir-ho”. En el manifest, els joves d’Inca també assenyalen qüestions que els afecten, com ara l’àmbit laboral, els costos que suposen l’emancipació i la importància de l’oci per a ells.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Inca dona suport a les reivindicacions dels col·lectius juvenils. El batle Virgilio Moreno ha recollit de primera mà les propostes de les entitats i ha valorat positivament el treball que realitzen dia a dia en favor de la joventut i de la ciutat d’Inca. Per la seva part, el regidor de Joventut Andreu Caballero explica que “enguany no hem pogut celebrar el Ple Jove com hem fet en els darrers anys. Les entitats, atesa la situació, varen optar per canviar el format de les trobades i acordaren treballar un manifest conjunt de manera no presencial. Aquesta situació els ha obligat a realitzar un esforç addicional, i una vegada més els col·lectius juvenils han fet un exercici de responsabilitat i compromís que hem d’aplaudir. És indubtable que el jovent fa la seva part”.

Les entitats que han elaborat el Manifest són: Alternativa Musical Balear, Associació Els Joves de sempre, Associació InkJove, Associació Illa de Cultura, Associació Únic, Creu Roja Joventut, Esplai s’Estornell, GEAI-Agrupació Musical Joventut Inca, Jóvenes Ciudadanos, Jóvenes de Vox Inca, Joventuts Socialistes d’Inca, Noves Generacions del PP d’Inca Probens, Quintos ’02 i Unides Podem.

MANIFEST DIA DE LA JOVENTUT 2020

Avui dia 12 d’agost, Dia Internacional de la Joventut, hem volgut preparar aquest manifest per donar veu a les entitats i associacions juvenils de la nostra ciutat. Aquest any, degut a la situació excepcional que vivim a la nostra societat, hem modificat el format del Ple Jove i hem convertit aquest acte en una lectura del manifest que hem treballat i posat en comú entre tots. Tot i ser més senzill, té la mateixa importància que les edicions anteriors.
L’objectiu d’aquest manifest és posar en conjunt totes les idees i propostes que les entitats juvenils hem volgut exposar de forma individual, així com rebutjar la visió negativa que s’atribueix a tota la joventut durant aquesta pandèmia, donant com a resultat aquest document.
1. Volem manifestar que no és coherent pensar que la propagació del virus (COVID-19) és culpa de la joventut, ja que només 1/4 d’habitants de Mallorca són joves, d’aquesta manera, és una xifra molt baixa com per ser el col·lectiu en què més persones han estat infectades. D’altra banda, és molt senzill culpar aquest sector de la societat, perquè sol ser el col·lectiu amb més relacions socials. No tots els aspectes són negatius, ja que els estudiants de formacions professionals s’han ofert per ajudar a residències i els monitors d’oci i temps lliure estan fent tot el possible per evitar contagis a les escoles d’estiu seguint totes les mesures de seguretat (tenint en compte que els monitors d’oci i temps lliure solen ser persones d’entre 18 i 35 anys).
2. Volem donar la importància i el reconeixement que mereixen a totes les accions que es varen realitzar per part dels joves durant la quarantena, la qual va ser de forma totalment altruista (fer mascaretes i repartir-les, ajudar persones de risc que no podien anar a comprar, fer activitats perquè l’estada a casa dels nins i nines fos com més entretinguda millor, etc.).
3. Avui dia veim que la societat té en el punt de mira a la joventut, per exemple amb les mascaretes. No podem negar que alguns joves no la porten i no són responsables amb si mateixos i amb la societat, però tampoc podem oblidar a tots aquells que ho estan fent bé i no sols ara, sinó durant tot el confinament. S’han tengut en compte els nins i als majors durant el progrés de la pandèmia; en canvi, s’han oblidat de la dificultat que ha suposat per als joves aquesta situació.
Des de fa unes setmanes el nombre de joves que surten positius per COVID-19 ha augmentat amb relació a la resta de la població. No obstant això, creim que aquest augment és a causa de dos principals factors:
– Durant la quarantena es donava prioritat a les persones majors o de risc i no es realitzaven proves a la gent jove, excepte que tenguessin símptomes greus. Ara que la situació és més tranquil·la, s’estan realitzant més proves als joves, i per tant és normal que el nombre de positius hagi augmentat.
– Això, unit al fet de ser més actius i la necessitat de socialitzar, fa que el risc de contagi augmenti, ja que n’hi ha alguns que no es prenen aquesta situació amb la serietat requerida.
4. Donada la mala fama que s’ha estès en tot Espanya i que col·loca els joves en el punt de mira davant els nombrosos rebrots, es proposa contrarestar aquesta concepció social instant-los que ajudin a prendre consciència del compliment i respecte de les mesures “antiCOVID”, tant en els establiments com en els espais públics del municipi. Aquest fet i compromís de tota la joventut contribuirien tant a millorar la imatge dels joves davant l’actual situació que pateix el nostre país com a donar una mà a les institucions per mantenir el virus controlat.
5. En aquest manifest no podem oblidar la importància de l’oci per als joves, que també s’ha vist afectat per la COVID-19. Trobam imprescindible omplir de música, art i tot allò relacionat amb el nostre oci que forma part les nostres vides i els carrers de la nostra ciutat. És fonamental que els joves prenguem consciència amb aquesta nova manera de viure, intentant compaginar l’oci amb totes les mesures de seguretat, ja que és molt important per a la salut de tots, i poder continuar fent el que més ens agrada.
6. Apostam per un augment de polítiques actives que promoguin la incorporació dels joves en el mercat laboral fomentant i creant noves formacions duals que siguin d’interès per al col·lectiu de joves, per exemple: turisme, restauració, administració, atenció al client, i que donin resposta a professions demandades pel mercat de treball.
7. Sobre l’àmbit laboral, volem puntualitzar que més d’un terç dels joves del país estam en una situació de desocupació. Les condicions econòmiques que veníem arrossegant des de fa temps s’han vist greument afectades a causa de l’actual pandèmia que es viu avui dia en l’àmbit global, i la precarietat laboral està més present que mai i impedeix poder compaginar estudis amb treball per poder progressar com a individus.
Ens veim incapaços de poder assumir els costos que suposa l’emancipació i continuem vivint a casa dels nostres pares per no poder fer front a lloguers desproporcionats. Ara més que mai necessitam que els nostres governants ens donin suport i inverteixin en nosaltres com a part de la solució per tornar a recuperar capacitat de producció nacional. Hem de demanar, per tant, el suport per poder emprendre i crear petites i mitjanes empreses, el suport per als quals ja ens hem aventurat a fer, i treballam autònomament i amb especial suport als que ens dedicam a les activitats culturals com la música, la pintura, el teatre, etc.
8. El que volem amb aquest manifest és donar visibilitat a una joventut inclusiva, reivindicant que, generacionalment, els joves cada vegada tenim una ment més oberta per crear un món on puguem caber-hi tots i totes, i que som nosaltres, cada vegada més, els que estiram de tots aquests moviments per intentar aconseguir-ho.
9. També volem expressar que la joventut d’Inca està compromesa amb una societat amb justícia social, en què es reconeguin els drets humans de cada ciutadà inquer i es lluiti per ajudar a tots aquells joves en situacions més precàries perquè tenguin les mateixes oportunitats que la resta, sense discriminació de cap tipus. A més, ens comprometem a seguir treballant per superar els efectes de la crisi sanitària a la nostra societat, tal com hem fet durant aquests darrers mesos. Creim que els joves amb el nostre compromís i esforç som una peça clau dintre de la societat per fer que aquesta recuperació i tornada a la normalitat sigui millor per a tots.
En definitiva, necessitam que s’entengui que els i les joves som part de la solució i no del problema. Apostem per unes polítiques afavoridores pels interessos de la joventut del nostre municipi. Recalquem la importància de la responsabilitat de tots enfront d’aquesta situació que vivim, i hem de tenir molt clar que depèn de tots nosaltres que en un futur puguem tornar a la normalitat.

Inca, 12 d’agost de 2020

Alternativa Musical Balear ~ Associació Els Joves de sempre ~ Associació InkJove ~ Associació Illa de Cultura ~ Associació Únic ~ Creu Roja Joventut ~ Esplai s’Estornell ~ GEAI-Agrupació Musical Joventut Inca ~ Jóvenes Ciudadanos ~ Jóvenes de Vox Inca ~ Joventuts Socialistes d’Inca ~ Noves Generacions del PP d’Inca ~ Probens ~ Quintos ‘02 ~ Unides Podem

Compartir

ACTUALITAT

Agenda

Altres

Newsletter Image