L’Ajuntament d’Inca ha celebrat aquest cap de setmana una nova edició de les Jornades d’Estudis Locals, en les quals s’han exposat vint comunicacions, cinc més que la passada edició. “Així com ha passat en les convocatòries anteriors dels Premis Pare Colom i el Certamen d’Arts Plàstiques d’Inca, enguany també s’ha incrementat la participació en les Jornades d’Estudis Locals, i hem rebut més comunicacions que a les edicions anteriors; les Jornades s’han consolidat com un referent balear en l’àmbit d’aquestes necessàries convocatòries de recerca”, explica la regidora de Cultura i Normalització Lingüística, Alice Weber.
Així doncs, l’historiador Miquel Pieras va ser el responsable de donar el sus a les XXI Jornades d’Estudis Locals, amb la ponència inaugural “La dona a Inca des d’una perspectiva històrica”. Després durant el dissabte es varen presentar les vint comunicacions, agrupades per blocs temàtics. Les comunicacions exposades versen sobre molts de temes vinculats al present més immediat de la nostra ciutat i també sobre el passat que ens constitueix com a poble: violència contra la dona a Inca, tributacions locals, Museu del Calçat i de la Indústria, patrimoni industrial, Guerra Civil, extraccions mineres, publicacions a revistes i noticiaris, geografia i clima inquer, la figura d’Antoni Alomar, orgues d’Inca, casa de socors, convent de religioses, la batalla d’Inca de 1349, Call Jueu, etcètera.
Finalment, cal destacar que cada any es publica una versió en paper de les comunicacions, que es presenta el dia de Sant Jordi. D’altra banda, es publiquen també digitalment a través de la Biblioteca Digital de les Illes Balears, perquè qualsevol investigador del món pugui consultar totes les comunicacions presentades a les Jornades d’Estudis Locals d’Inca, i des de fa anys s’utilitza una plataforma digital per a l’entrega de documentació amb la finalitat de facilitar i potenciar-hi la participació.
“Les Jornades d’Estudis Locals d’Inca, les més antigues de Mallorca, són una eina essencial per conèixer i promoure la història de la nostra ciutat, al mateix temps que s’impulsa la investigació interdisciplinària. Són les deganes dels estudis locals a l’illa de Mallorca i, com a tals, pioneres i líders en la implementació de les noves tecnologies”, destaca el batle d’Inca Virgilio Moreno.
Enguany, a causa de la COVID-19, les Jornades d’Estudis Locals d’Inca s’han pogut seguir també per streaming. D’aquesta manera, els vídeos de la ponència inaugural i l’exposició de comunicacions es troben publicats al canal de YouTube de l’Ajuntament d’Inca.