L’Ajuntament d’Inca ha rebut la visita oficial de Bernarda Castillo, la batlessa de Telpaneca, una localitat nicaragüenca amb la qual la capital del Raiguer està agermanada des del 2001, i el batle de Las Sabanas, municipi també de Nicaragua, Jaime Rivera. Ambdós han estat convidats pel Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació perquè puguin explicar com és la situació actual del país, així com l’evolució dels projectes de desenvolupament municipalista que l’entitat finança a Nicaragua amb el suport de les administracions locals de Mallorca. “Des del consistori valoram molt positivament els diferents programes que es duen a terme en aquestes localitats i creim que és molt positiu que des de Mallorca es pugui col·laborar en el desenvolupament social a països pobres”, ha dit Virgilio Moreno, batle d’Inca.
L’Ajuntament d’Inca des de l’any d’agermanament ha aportat a través de Fons Mallorquí diners per a diferents projectes de millora a Telpaneca. El 2014, concretament, s’ha donat suport al projecte “Impacte social territorial. Iniciatives de desenvolupament per a la reducció de l’extrema pobresa a les comunitats rurals del municipi de Telpaneca”. El programa es du a terme en el marc del Pla Estratègic Municipal de Desenvolupament Humà 2012-2017 i l’agermanament d’Inca amb Telpaneca, i dóna prioritat a incidir sobre els problemes causats per la baixa cobertura del sistema educatiu; manca o poca adequació dels hàbits higiènics i sanitaris de la població escolar; elevada taxa de mortalitat materna i dels nadons; i dificultat d’accés a l’aigua potable en prou quantitat i qualitat, com a causa de malalties entre la població.
Cal recordar que Telpaneca pertany al departament de Madriz, al nord-oest de Nicaragua. La major part de la població (entre el 70 % i el 85 %) viu en comunitats rurals, sense aigua potable ni corrent elèctric a ca seva, amb camins de terra que es fan intransitables durant l’època de pluges (de maig a octubre). La principal font de subsistència és l’agricultura, sobretot es conrea cafè, blat de les Índies, mongeta vermella, sorgo, i en menor mesura fruites i hortalisses. D’altra banda, la taxa d’analfabetisme se situa en el 30 % i l’absentisme escolar és elevat per les dificultats d’accés als centres educatius.