Un total de catorze comerços d’Inca han rebut avui les plaques que els distingeixen com a establiments emblemàtics de les Balears. El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica Jesús Jurado i el batle d’Inca Virgilio Moreno han lliurat als propietaris els distintius que s’instal·laran a les façanes dels comerços, i que faran visible el teixit comercial tradicional. L’acte també ha comptat amb la presència del director general de Comerç Miquel Piñol i el regidor d’Economia Local, Turisme i Promoció de la Ciutat Miguel Ángel Cortés.
Els establiments adherits a «Emblemàtics de les Illes Balears» del municipi d’Inca són:
- Ca’s Sereno (carnisseria i embotits): arrelat.
- Can Blancos (calçat i complements): històric.
- Casa Cabrer Alfa (màquines de cosir i productes de puericultura): històric.
- Can Delante (pastisseria i confiteria): emblemàtic.
- Can Pere (roba i complements): amb història i amb patrimoni.
- Can Rovira (pintura, fotografia i papereria): amb història i patrimoni.
- Casa Capellana (carnisseria): arrelat i amb història.
- Esparteria Ca’n Toni Blancos (sabateria i esparteria): arrelat i amb història.
- Forn Ca’n Alba (forn de pa i pastisseria): arrelat i amb història.
- Forn Can Lluís (forn de pa i pastisseria): arrelat i amb història.
- Forn Can Tomeu(forn de pa i pastisseria): emblemàtic.
- Forn Sant Francesc (forn de pa pastisseria): emblemàtic.
- La Florida (merceria): emblemàtic.
- Rellotgeria i Joieria Fuster (rellotgeria i joieria): emblemàtic.
El projecte «Comerços Emblemàtics de les Illes Balears» neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.
El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica Jesús Jurado ha recordat que «Emblemàtics ha nascut per reconèixer, protegir i promoure els comerços tradicionals, amb història, arrelats al municipi i amb un alt valor afegit». Jurado ha afirmat que aquest projecte «funciona com a reclam i permet donar visibilitat a tot el teixit empresarial del municipi, al mateix temps que contribueix a la seva diversificació econòmica». Finalment, ha agraït la dedicació de les famílies i de les persones treballadores que han aconseguit mantenir vius aquests negocis després de tants anys.
Per la seva banda, el batle Moreno ha destacat que «Emblemàtics és un projecte amb molt de potencial en el qual Inca té un pes molt important, a causa de la nostra tradició comercial. La nostra ubicació, al centre de Mallorca, ens ha posicionat com una ciutat de referència en el sector serveis».
L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la Vicepresidència de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i responsable del projecte juntament amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.
«Emblemàtics de les Illes Balears» és un projecte viu, que creix a mesura que s’hi incorporen més ajuntaments i comerços. De moment, ja s’han catalogat un total de 122 establiments comercials de quinze municipis de les Illes Balears: Alaró (3), Algaida (6), Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (25), Marratxí (11), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, 1, i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 36 establiments emblemàtics; 29 d’arrelats i amb història; 23 amb patrimoni i història; 1 d’arrelat i amb patrimoni; 24 amb història; 7 d’arrelats, i 2 amb patrimoni.
La web d’«Emblemàtics» permet conèixer la història de tots els comerços, així com obtenir-ne les dades principals. Està disponible en català, castellà i anglès, ja que també es pretén arribar al públic de fora de les Illes perquè els emblemàtics siguin un punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial de cada municipi.